Uitleg: hoe een opname werkt

Vragen over hulpverlening, ervaringsverhalen en informatie over verschillende therapieën en medicatie.

Moderator: Modgroep

Plaats reactie
Sarah
Berichten: 129
Lid geworden op: vr jun 15, 2018 20:50

Uitleg: hoe een opname werkt

Bericht door Sarah »

Voordat je opgenomen wordt heb je altijd tenminste één intakegesprek. Samen met jou wordt dan gekeken naar of een opname geïndiceerd is en hoe het jou kan gaan helpen. Je hebt tijdens de intake ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Vaak kun je ook even op de afdeling kijken, en soms mag je een dag mee mag lopen om te zien hoe het zal gaan. Je kunt je dan nog altijd terugtrekken als je denkt dat het niets voor jou is.

Een opname ervaring kan zowel positief als negatief zijn. Dat hangt af van waar je terecht komt, met wie je terecht komt en wat de reden is dat je opgenomen wordt. Er zijn ook grote verschillen tussen soorten opnames. Je hebt gesloten en open, vrijwillig en gedwongen en tot slot heb je opnames zonder intensieve behandeling (bijvoorbeeld voor diagnostiek) en opnames die echt ‘behandelopnames’ genoemd worden.

Op een open afdeling heb je meer vrijheid en zitten de deuren niet op slot. Op een gesloten afdeling heb je weinig vrijheden (wel kun je deze opbouwen van helemaal geen vrijheid naar meer vrijheid) en zitten de deuren op slot. Als je gedwongen wordt opgenomen is het niet jouw keus en mag je niet zomaar weg. Als je vrijwillig wordt opgenomen mag je met ontslag gaan als jij dat wil. Een vrijwillige opname kan overgaan in een gedwongen opname en andersom ook.

Wil je een opname om even tot rust te komen en/of heb je een veilige omgeving nodig, of wil je een intensieve behandeling volgen? Dat is een groot verschil en iets om goed over na te denken. De meeste opnames zijn namelijk zonder intensieve behandeling en ook is er op zo een afdeling vaak niet veel te doen. Je valt dus in een behoorlijk zwart gat. Als je al ergens in behandeling was, dan komt dat stil te liggen. Het is belangrijk dat je beseft dat de meeste opnames niet betekenen dat je een intensieve klinische behandeling krijgt.

Tijdens een opname wordt altijd opnieuw gekeken naar medicatie en zo nodig wordt er iets aangepast, of krijg je nieuwe medicatie. Omdat een opname alleen nodig is als je ernstig psychiatrisch ziek bent, kun je ervan uitgaan dat er altijd medicatie wordt voorgeschreven.

Als je een verslaving hebt kun je ook opgenomen worden. Daarvoor zijn speciale klinieken, maar soms worden er ook mensen met verslavingen opgenomen op psychiatrische afdelingen. Als je naar een psychiatrische kliniek gaat, is het goed om van tevoren uit te zoeken of op deze plek psychiatrie gemengd wordt met verslaving. Als je er op dezelfde afdeling ook mensen zitten met een verslaving, kan dat best heftig zijn. Het gaat dan ook om ernstige verslaving en zware afkickverschijnselen.

Vaak zitten de mensen met acute psychiatrische crisis (zoals acute psychose of acute suïcidaliteit) op een andere afdeling (dat is vaak gesloten), dan de mensen die niet acuut in crisis zijn. Maar soms kom je op een open afdeling ook iemand tegen die in een acute crisis zit, en bijvoorbeeld echt psychotisch is. Dat kan ook gebeuren omdat iemand al op de open afdeling zit als hij/zij in de crisis terechtkomt.

Als je opgenomen wordt, dan woon je tijdelijk op een afdeling in een psychiatrische kliniek. Daar zijn huisregels en ook is er veel structuur. Je bent verplicht om op bepaalde tijden op te staan, de maaltijden zijn op vaste tijden, en vaak moet je ook op vaste tijden naar je kamer gaan voor ‘rust-uur’. Ook zijn er vaste tijden waarop je 's avonds naar je kamer hoort te gaan en naar bed hoort te gaan. Meestal wordt die structuur best streng gehandhaafd en kun je bijvoorbeeld niet zomaar uitslapen. In het weekend is de opstaan-tijd vaak wel wat verlaat. De medicijnen worden ook op vaste momenten uitgedeeld.

Er zijn vaste dagen en tijden waarop bezoek mag komen en ook kun je verlofaanvragen om te oefenen met weer thuis zijn of om familie en vrienden te zien buiten de kliniek. Als je tijdens de feestdagen opgenomen bent, zul je zien dat veel mensen met verlof gaan voor een dag of overnachting. Of je met verlof mag en hoelang, hangt af van hoe de behandelaars vinden dat het het met jou gaat. Als zij het onveilig, of om een andere reden niet goed voor jou vinden om met verlof te gaan, wordt je verlof niet goedgekeurd.

Bezoek mag je in principe altijd ontvangen op de vaste tijden. Dat kan in een cafeetje in de buurt zijn, bij de hoofdingang van de kliniek, of echt op de afdeling. Dat hang af van de mogelijkheden en ook van de vrijheden die je hebt. Meestal moet je van tevoren aangeven wie er langskomt en wanneer. Als je met verlof wil moet je ook van te voren aangeven waar je naar toe gaat en met wie.

Als je opgenomen bent zijn er bepaalde regels over hoe je een gesprekje kunt aanvragen, wie je aanspreekpunt is en wat eventueel aanspreekmomenten zijn. Vaak krijg je een eigen ‘mentor’. Dit kan een verpleegkundige zijn of een sociotherapeut. Met deze persoon heb je meestal eens in de week een gesprek. Je hebt ook afspraken met een psychiater of arts die namens de psychiater werkt, om te kijken hoe het gaat met de medicatie. De frequentie van die afspraken verschilt, maar het is meestal niet vaker dan eens in de week.

Tijdens je opname heb je meestal een eigen kamer. Verder gebeurt alles in een groep. Soms mag je ook op je kamer eten, als dat nodig is of fijner is voor jou, maar dan moet je wel toestemming hebben en dat krijg je niet zomaar.

Meestal werken er verpleegkundigen op de afdeling, om medicatie te delen, alles in de gaten te houden en als aanspreekpunt. Ook zijn er altijd verpleegkundigen aanwezig bij de groepsonderdelen. Bij afdelingen voor kinderen en jongvolwassenen zijn er vaak geen verpleegkundigen, maar sociotherapeuten aanwezig. ‘s Nachts is er altijd iemand die nachtdienst heeft en wakker blijft.

Je kunt altijd een verpleegkundige of sociotherapeut aanspreken als er iets aan de hand is of als je een gesprekje wilt hebben. Helaas hebben zij niet altijd tijd voor jou. Soms kun je maximaal een keer per dag iemand spreken. Het kan ook zijn dat je een tijd (een uur tot meerdere uren) moet wachten voordat er iemand beschikbaar is voor jou.

Wat vaak het meest steunend is aan een opname, is dat je met groepsgenoten zit die soortgelijke problematiek hebben. Je kunt herkenning, begrip en steun vinden bij elkaar en aan elkaar. Het is wel enorm wennen om opeens op zo een afdeling te zitten, dus het kan even duren voordat je goed contact hebt met jouw mede-cliënten.

Als jij heel veel moeite hebt met structuur, contact zoeken en contact onderhouden kan een opname in een actieve setting helpend zijn. Als vanwege een ernstige depressie, je niets meer uitvoert, niet uit bed komt, niet voor jezelf zorgt en/of alleen maar aan de dood kan denken, kan een opname geschikt zijn. Bij niet voor jezelf zorgen, gaat het bijvoorbeeld om aankleden, douchen, eten, tandenpoetsen. Over een opname wordt pas gesproken als het thuis niet meer gaat.

Tijdens een gewone opname (niet met een intensieve behandeling) kun aan eigen bedachte doelen werken, zoals elke dag een minuut eerder uit bed komen, of na een week weer 's ochtends aankleden, je ook weer gaat douchen ’s ochtends. De dagelijkse dingen kun je tijdens je opname weer op de rails proberen te krijgen, omdat andere dingen even niet meer hoeven. Daarentegen wordt er aan therapieën niet veel aangeboden.

Je moet er bij zo een opname vanuit gaan dat je weinig psychologische hulp krijgt. Tegelijkertijd word je wel belast door wat je om je heen allemaal ziet. De truc zit hem er dus in dat je zelf aan jouw doelen werkt. Wat ook helpend is, is om kleine momenten van plezier te zoeken. Dit kan alleen zijn, maar ook juist, met andere mensen die daar zitten. Bijvoorbeeld even lachen of iets grappigs meemaken of uithalen, kan heel fijn zijn.

Ondertussen is het belangrijk je rust te pakken en het wennen aan weer actief zijn, je dag invullen met dingetjes zoals kleuren of lezen en andere opties die er zijn. Je kunt ook oefenen met weer naar buiten gaan, zoals elke dag een wandelingetje maken. Ook kun je werken aan het opbouwen van weer een normaal eetpatroon. Het is ook belangrijk om terwijl je daar zit, een goed plan maken voor wat de doelen zijn waarop je wilt voortbouwen als je weer naar huis gaat.

As je opgenomen bent geweest en weer thuis bent, zul je allerlei kleine dingen meer waarderen dan gewoonlijk, omdat je weer "vrij" bent en weer kunt doen wat je zelf wilt en kunt gaan en staan waar jij wilt. Ook heb je weer zoveel kleding en spullen als normaal gesproken. Tijdens je opname heb je namelijk maar een paar spullen bij je. Als je weer in de 'echte' wereld bent kun je dat soort normale dingen enorm gaan waarderen. Dat kan je ook weer heel erg helpen om uit de depressie te komen. Nadat ik terug was van mijn twee maanden durende opname, vond ik het echt heerlijk om gewoon weer buiten te komen lopen in de stad, zo vrij als een vogel. En om thuis lekker zelf te kiezen wat ik at en wat ik deed.

Een opname is zeker geen makkelijke en automatisch fijne ervaring. Het is een time-out / om opnieuw naar diagnostiek te kijken / om medicatie te wisselen / om een intensieve behandeling te volgen. Als je echt een intensieve behandeling wil doen, dan is een klinische behandelopname geschikter dan een gewone opname. Ook kun je denken aan een intensieve dagbehandeling. Dat is iets minder heftig dan een klinische benadeling (opname).

Of je nou een dagbehandeling, deeltijdbehandeling volgt, of dat je opgenomen bent; het is altijd belangrijk om aandacht te besteden aan de nazorg. Het is niet de bedoeling dat je in een zwart gat valt na de behandeling. Zorg dat je de hulp langzaam afbouwt en dat je een goed vangnet creëert voor jezelf. Het is ook altijd goed om, als je eenmaal volledig stopt met behandeling, nog een vinger aan de pols te houden via maandelijks of halfjaarlijks contact om een eventuele terugval te voorkomen.
Gebruikersavatar
Hope
Moderator
Berichten: 7608
Lid geworden op: zo dec 31, 2006 16:17
Locatie: Noord-Holland

Re: Uitleg: hoe een opname werkt

Bericht door Hope »

Wat een heldere uitleg! Dankjewel voor het schrijven en plaatsen :)
Als de moed je in de schoenen zakt
zit het precies daar waar het zijn moet
Om de eerste stap te zetten
Sarah
Berichten: 129
Lid geworden op: vr jun 15, 2018 20:50

Re: Uitleg: hoe een opname werkt

Bericht door Sarah »

Toevoeging:

As je na een opname weer thuis bent, is het enorm wennen. Als je langer dan een paar weken opgenomen bent geweest kan het echt zwaar zijn om weer thuis te komen. Je staat er voor het eerst weer alleen voor, komt dezelfde obstakels tegen als voor je opname en bovendien bent je gewend geraakt aan hoe het er in de kliniek aan toe ging. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bedenken op welke doelen je thuis wilt voortbouwen en wat je gaat doen als het weer minder goed gaat. Ook is het helpend om tijdens je opname door middel van verlof naar huis, te oefenen met het thuiskomen
Plaats reactie