Niet open kunnen spreken en stoppen

Hier kun je je vraag stellen aan hulpverlener uit de Geestelijke gezondheidszorg. De vragen worden iedere woensdag beantwoord.

Moderator: Modgroep

Plaats reactie
Jurgen2
Berichten: 2
Lid geworden op: ma apr 05, 2021 18:44

Niet open kunnen spreken en stoppen

Bericht door Jurgen2 »

Hoi. Ik ben inmiddels 2,5 jaar onder behandeling bij de gespecialiseerde GGZ. Helaas is door een verkeerde diagnose en het niet beschikbaar zijn van een juiste therapeut, de feitelijke behandeling nog niet gestart. Tijdens de gesprekken met de psycholoog merk ik dat ik terughoudend ben geworden in het delen van informatie. Ik ben altijd bang dat een verplichte opname op de loer ligt. Hier zit ik absoluut niet op te wachten. Doordat ik al zo lang moet wachten op de juiste therapie wil ik eigenlijk stoppen. De combinatie van wachten, therapeuten die het niet zien zitten, geen vooruitgang en het niet open kunnen spreken maken het geheel te zwaar voor mij. Zou je ook stoppen en wat is dan het alternatief?
Hulpverlener
Berichten: 77
Lid geworden op: do nov 26, 2015 21:25

Re: Niet open kunnen spreken en stoppen

Bericht door Hulpverlener »

Beste Jurgen,
Als eerste wat naar, dat na zo lang wachten, verkeerde diagnose je feitelijke therapie nog steeds niet is gestart.
Helaas hoor ik veel om mijn heen en zie ik in de praktijk dat de wachttijden steeds langer zijn voor dat iemand de juiste behandeling krijgt.
Ik kan uit je mail niet opmaken om wat voor soort therapie/behandeling het gaat. Het is dan ook moeilijk om te beantwoorden of er alternatieven zijn. Buiten de GGZ is tweede lijns zorg erg schaars en ook vaak lange wachttijden wat een alternatief ook moeilijk maakt.
Als ik jouw was zou ik de therapie dan ook niet stoppen, zeker als je geen alternatief hebt.
Wel is het misschien goed om te kijken/bespreken met anderen wat mogelijke alternatieven kunnen zijn.
Ik vind het erg om te lezen dat je terughoudend bent in je gesprekken, het is belangrijk om open en eerlijk te kunnen praten over je problemen. Je schrijft dat je bang bent voor een verplichte opname. Aan de hand van wat je schrijft kan ik helaas niet opmaken waarom je daar bang voor bent. Zijn het kloppende gedachten? Zou je die met iemand kunnen onderzoeken die je wel vertrouwd?
Eigenlijk zou bij de therapie op tafel moeten komen waar je in je hoofd mee bezig bent en wat het lange wachten op de juiste behandeling met je doet.
Ik begrijp heel goed dat het zwaar voor je is. Ik wil graag met je meedenken en anderen van het forum denk ik ook. Echter is mijn uitgangspunt, geen oude schoenen weg doen voordat je nieuwe hebt. Veel sterkte. Wil je nog wat overleggen dan kan dat natuurlijk altijd of als je nog tips nodig hebt.
Gr Astrid
Plaats reactie