Euthanasie

Voor iedereen die algemene vragen heeft. Onderzoekers, studenten en/of radio/tv-programma's, mail naar info@zelfmoord-forum.nl voor de mogelijkheden.

Moderator: Modgroep

juud20

Re: Euthanasie

Bericht door juud20 »

Dat hangt natuurlijk van het geval af... Als de familie inziet dat iemand al jarenlang heel erg ongelukkig is, en zich heel beroerd voelt, dan zullen zij misschien uiteindelijk wel accepteren dat het zo moet zijn...
Maar goed, in zo'n kliniek zullen ze dat ook echt wel met patiënten bespreken, alle mogelijkheden met wel / geen contact, wel / geen afscheid enzovoorts.
Jakibani

Re: Euthanasie

Bericht door Jakibani »

Niets schreef:@ Jakibani: Ik weet niet helemaal of het off topic is en dus niet hoort, maar als ik jouw post lees, vraag ik me af wat je dan verwacht van je omgeving? Van dat afscheid nemen bedoel ik. Denk je dat zij zullen accepteren dat je "vrijwillig" dood gaat? Er misschien bij zouden zijn. Afscheid van je zouden nemen?
Het is geen oordeel en ik heb in een van je vorige posts gelezen dat er iemand in je omgeving is die er van weet. Ik vraag me gewoon af of je niet denkt dat ze alles zullen doen om te voorkomen dat je euthansie krijgt. En je desnoods vast zouden binden om te zorgen dat je niet gaat.
En hoe zie je dat afscheid voor je? Op wat voor manier neem je afscheid van iedereen in je omgeving? Ga je brieven schrijven, met zn allen iets doen?
Nogmaals geen oordeel, ik heb echt gewoon belangstelling.
Ik begrijp wat je probeert te zeggen. Maar met afscheid nemen, bedoel ik dat ze me kunnen begraven of cremeren en dan afscheid nemen.
Ik zal inderdaad brieven schrijven voor sommige mensen.
Wat ik niet zal doen, is mensen vertellen wanneer ik het ga doen. Want ik ga er vanuit dat ik geen hulp zal krijgen van een kliniek, dus het zelf moet doen.
Er is dus weinig kans dat iemand mij tegen zal houden.
Mijn man weet hoe ik me voel en hoe ik erover denk en ik heb het een jaar geleden ook tegen mijn beste vriendin verteld. Die laatste, tja, het zou met verbazen als ze er ooit nog aan denkt, want die gaat tegenwoordig helemaal op in haar eigen wereldje.
wreedlotnrzoveel

Re: Euthanasie

Bericht door wreedlotnrzoveel »

Er was gisteren in Nieuwsuur een item over euthanasie bij psychiatrisch patienten, heb het helaas niet gezien, straks eens kijken of het bij uitzending gemist is terug te vinden, er zou ook een interview bij zitten met de psychiater die verbonden is aan de stichting die zich inzet voor het recht op euthanasie.
brucey

Re: Euthanasie

Bericht door brucey »

Jakibani schreef: Mijn man weet hoe ik me voel en hoe ik erover denk en ik heb het een jaar geleden ook tegen mijn beste vriendin verteld. Die laatste, tja, het zou met verbazen als ze er ooit nog aan denkt, want die gaat tegenwoordig helemaal op in haar eigen wereldje.

Ik lees toch in je verhaal een willen zeggen met zm hoe ongelooflijk rot je je voelt, is dat een zm wel waard?
juud20

Re: Euthanasie

Bericht door juud20 »

Hangt ervan af of je het verteld om anderen duidelijk te maken hoe je je voelt, of dat je het verteld als een soort (misschien zelfs onbewuste) roep om hulp toch? Als het een roep om hulp is, dan wil je blijkbaar nog steeds ergens wel leven, alleen weet je niet hoe en krijg je niet de juiste, of helemaal geen hulp.
Jakibani

Re: Euthanasie

Bericht door Jakibani »

Over het hoe en waarom wil ik de komende dagen gaan schrijven in mijn dagboek hier op het forum.
Wat ik wel even kwijt wil hier, is dat ik op dit moment niet een directe wens heb om NU een einde aan mijn leven te maken, maar wanneer mijn man er niet meer is, dan weet ik zeker dat ik er ook snel daarna niet meer zal zijn. En dat heeft alles te maken met het feit dat ik geen andere reden meer heb om te leven. Ik heb het leven dan niets meer te bieden en het leven mij niet.
weergave

Re: Euthanasie

Bericht door weergave »

euthanasie is soort slaapmiddel alleen woordje niet meer wakker
Dit is ook geen natuurlijke dood ik zou liever zelfmoord plegen
Peter36

Re: Euthanasie

Bericht door Peter36 »

Euthanasie is toch echt wat anders dan hulp bij zelfdoding. De uitkomst is hetzelfde ja. Euthanasie is actieve levensbeëindiging door een arts dmv injectie's en hulp bij zelfdoding is passief. De arts reikt alleen het drankje aan. En helemaal binnen de psychiatrie heeft het drankje de voorkeur om de vrijwilligheid van de patiënt te onderstrepen. En er zijn ook casussen van 10 jaar psychisch ondragelijk en uitzichtloos lijden en die toch hulp van een psychiater hebben gekregen. Het ligt er ook maar net aan wat er aan de hand is.

Bij actieve euthanasie wordt er eerst intraveneuz (injectie) een coma-inductor toegediend en daarna intraveneuz een middel dat alle ademhalingsspieren verlamd. Daar merkt de patiënt niets van, want die is in diepe coma.

Bij het drankje (HBZ) zitten al die middelen in 1.

Een jonge patiente zat dus al 10 jaar in de psychiatrie en haar verzoek is ingewilligd.

*KNIP*


Ik heb diep respect voor die enkele welwillende psychiaters die WEL bereidt zijn tot hulp bij...

Edit hana: beschrijvingen (zelfs al is het via een internetlink) van zelfmoordmethodes zijn niet toegestaan op het forum
soulsearcherx
Berichten: 1135
Lid geworden op: wo feb 06, 2013 15:08

Re: Euthanasie

Bericht door soulsearcherx »

StrangestLove schreef:Wel als je depressief bent en al vaak aan zelfmoord hebt gedacht en al in een psychiatrische instelling hebt gezeten en al een aantal jaren anti-depressiva neemt,
Valt dat dan niet onder een psychisch lijden??

Ik weet dat dit anders is in NL dan in BE maar ik vraag het me toch af, als iemand dit heeft meegemaakt, vind ik toch dat hij/zij op 18 jarige leeftijd euthanasie zou moeten krijgen. (-18j vergt ook toestemming van de ouders).

Waarom mensen hun zelf laten doden en eerst nog pijn laten lijden terwijl je met 1 spuit je ze zachtjes kunt verlossen.
Ik begrijp zelf als geen ander hoe dit voelt, terwijl alle psychologen en therapeuten beweren dat zij weten hoe moeilijk het is.

BULL SHIT.

alleen JIJ weet hoe hard dit is, alleen jij kan voor jezelf zeggen dat het te hard is om verder te gaan.

maar om terug te vragen, is dit nou eigenlijk mogelijk??

In case van niet:
Ikzelf ben voorstander van euthanasie, ik vind het het eigenlijke egoïstisch van de ouders, familie, dokters, wet, ... dat zij dit niet mogelijk maken aangezien zij niet diegene zijn die erdoor moeten gaan. Vaak zeggen ze dat zelfdoding egocentrisch is maar hoe durven ze dit nog maar zeggen?
Hoe kan iemand verwachten dat iemand met zo veel pijn elke dag verder moet?
Ik kan hierdoor echt wel kwaad van worden. :?:
ben het hier roerend mee eens :) tijd om een essay te schrijven! :D
Smile like a donut
what we call darkness is light we cannot see
If love could have saved her, she would have lived forever

Lezerswaarschuwing: de inhoud van deze berichten bevat de denkstructuur van Zielzoeker. Pas op voor je hart!
Peter36

Re: Euthanasie

Bericht door Peter36 »

Iweston schreef:Ik ben zelf aan de ene kant ook wel voorstander van euthanasie, maar ik vind wel dat de persoon jaren met zelfmoordneigingen moet rond lopen en al meerde opnames heeft gehad. Er zijn ook veel mensen die uit hun depressie komen.
Hoeveel jaren moeten dat volgens jou zijn dan en hoeveel opnames?
Waar zou dan de grens moeten liggen?

30 jaar in de psychiatrie vertoeven????
HellGhost

Re: Euthanasie

Bericht door HellGhost »

euthanasie moet makkelijker worden.
Cold

Re: Euthanasie

Bericht door Cold »

Peter36 schreef:Euthanasie is toch echt wat anders dan hulp bij zelfdoding. De uitkomst is hetzelfde ja. Euthanasie is actieve levensbeëindiging door een arts dmv injectie's en hulp bij zelfdoding is passief. De arts reikt alleen het drankje aan. En helemaal binnen de psychiatrie heeft het drankje de voorkeur om de vrijwilligheid van de patiënt te onderstrepen. En er zijn ook casussen van 10 jaar psychisch ondragelijk en uitzichtloos lijden en die toch hulp van een psychiater hebben gekregen. Het ligt er ook maar net aan wat er aan de hand is.

Bij actieve euthanasie wordt er eerst intraveneuz (injectie) een coma-inductor toegediend en daarna intraveneuz een middel dat alle ademhalingsspieren verlamd. Daar merkt de patiënt niets van, want die is in diepe coma.

Bij het drankje (HBZ) zitten al die middelen in 1.

Een jonge patiente zat dus al 10 jaar in de psychiatrie en haar verzoek is ingewilligd.

*KNIP*


Ik heb diep respect voor die enkele welwillende psychiaters die WEL bereidt zijn tot hulp bij...

Edit hana: beschrijvingen (zelfs al is het via een internetlink) van zelfmoordmethodes zijn niet toegestaan op het forum
Waar heb je deze informatie eigenlijk vandaan? Ik heb nog nooit gehoord van een alles in 1 drankje of pil. Zoiets bestaat volgens mij helemaal niet en zeker niet op 'vrijwillige basis'. Ik moet zeggen dat het begrip hulp bij zelfdoding ook nieuw voor me is, ik dacht dat het een andere benaming was voor euthanasie. Normaal gaat het toch altijd onder toezicht van een arts?
Peter36

Re: Euthanasie

Bericht door Peter36 »

Bij passieve euthanasie (hulp bij zelfdoding) neemt de patient zelf het drankje tot zich in bijzijn van de arts. Maar soms laat de dood lang op zich wachten en zal de arts alsnog een injectie moeten toedienen. En dan wordt het dus een combinatie van hulp bij zelfdoding en euthanasie. Maar in principe zal je van dat drankje al gaan. Daar zit een zwaar slaapmiddel in wat je in coma brengt en een spierverslapper die vervolgens het hart en de longen laat stoppen. Is allemaal op internet te lezen. Actieve euthanasie gebeurd dmv 2 injectie's. De eerste is een coma-inuctor en de tweede een spierverslapper dat alle ademhalingsorganen laat stoppen.
Koger
Berichten: 1
Lid geworden op: do feb 17, 2022 12:06

Re: Euthanasie

Bericht door Koger »

Hallo,
Ik vind persoonlijk euthanasie aan teveel regels is gebonden. Ondervind dit aan de lijve. Ik heb galwegkanker of alvleesklierkanker gehad, ze weten not op heden niet welke het was. Toch maar chemokuur gedaan met horten en stoten waar telkens elementen werden verminderd, gehalveerd en zefls stopgezet. Van diverse artsen/ziekenhuizen meerdere malen te horen gekregen het is de vraag of maar wanneer het terugkomt. Oncoloog wil geen scan maken. Van de chemo heb ik polyneuropathie overgehouden. Ik zit of lig bijna hele dagen in bed, kan nog net wat door huis strompelen. Na er maanden heel goed over nagedacht te hebben heb ik besloten op 03-01-2022 in overleg met huisarts Expertisecentrum Euthanasie in te schakelen. Contact geweest, enkel euthanasie mogelijk indien uit een scan blijkt dat er symptomen van kanker zijn of de kanker al terug is. Oncoloog weigert een scan te maken. Ik moet ook zeggen dat er naast dat kankergedoe ook nog aan aantal prive zaken meespelen. Ik heb mijn partner en kinderen met aanhang op de hoogte gebracht van de plannen. Ze waren geschrokken en verdrietig maar konden mijn besluit wel respecteren. Ik moet op hun en anderen al zoveel beroep doen. Expertisecentrum geeft aan indien geen kanker zichtbaar dan evenuteel via een psychisch traject maar dat gaat jaren duren. Een andere oplossing is dan *KNIP* zelfmoord plegen. Wel heel hard en duidelijk maar dat wil ik niet. Geen bloederig gedoe, Uiteindelijk toch een arts gevonden die gisteren een scan heeft gemaakt waarvan ik maandag de uitslag krijg. Stom om te zeggen misschien, maar ik hoop echt dat er (sporen van) kanker wordt aangetroffen. Dan kan de euthanasie doorgaan. Die zou ik dan over een maand of 2 laten voltrekken, zodat ik dan eerst nog met mijn partner, kinderen met aanhang en kleinkinderen nog wat leuke dingen kan gaan doen en genieten. Vanaf het moment na de operatie heb ik nog geen moment kunnen genieten. Het blijft maar door je hoofd malen. Ik heb ook al een plan B als euthanasie niet door kan gaan.
Ik begrijp dat er regels zijn voor euthanasie, maar daar mag echt wel naar gekeken worden. Daar moet ook gekeken worden naar de kwaliteit van leven van bewuste persoon. Is het een weloverwogen verzoek geweest. Ik heb van de week nog wel eens gedacht heb ik ooit een moment gehad dat ik de aanmelding in zou trekken: NEE, nog geen seconde. Daarenboven, door die strenge regels worden juist de zelfmoordpogingen steeds meer met alle gevolgen van dien. De nabestaanden worden plots gecontronteerd met de dood van haar geliefde/vader/opa. En ze worden nog eens benadeeld doordat de verzekeringen niet uit betalen.
Hoogtijd dat wet op Euthanasie op de schop wordt genomen.

Edit Hope: Het beschrijven van zelfmoordmethodes is niet toegestaan op het forum
Plaats reactie