Wanneer je zelfmoord wilt plegen – tips

Suggesties over bijvoorbeeld een goed boek, film, therapie of opmerking die goed heeft geholpen bij gedachten aan zelfmoord of bij andere psychische klachten.

Moderator: Modgroep

Plaats reactie
Neutraal
Moderator
Berichten: 1740
Lid geworden op: zo aug 22, 2021 17:28

Wanneer je zelfmoord wilt plegen – tips

Bericht door Neutraal »

Wil jij niet meer leven? Heb je gedachten aan de dood? Vind jij je leven niks meer waard en wil je er het liefste een einde aan maken? Je bent niet alleen!

Hieronder staan verschillende tips over wat jij kunt doen om jezelf te helpen bij gedachten aan zelfdoding:
  1. Praat erover!
    Dit is wellicht de allerbelangrijkste tip. Hou je gedachten niet voor je, maar praat erover met iemand. Dit kan je huisarts zijn, een vriend, een familielid, het maakt niet uit, als het maar iemand is die je vertrouwt. Het kan even lastig zijn om het onderwerp aan te snijden, maar je zult merken dat het oplucht als je weet dat je er niet alleen mee rondloopt.
    Je kan ook anoniem contact opnemen met bijvoorbeeld de luisterlijn of 113. En je bent meer dan welkom om hier steun te vinden, bijvoorbeeld door een dagboekje aan te maken en van je af te schrijven.
  2. Zoek professionele hulp
    Soms kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een psycholoog. Hiervoor is de eerste stap om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de ggz of gesprekken voorstellen met de praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ).
  3. Zoek afleiding
    Door jezelf te verplichten actief te blijven, worden je gedachten afgeleid van de donkere wolk boven je hoofd. Je kan bijvoorbeeld een serie kijken, met iemand bellen, muziek luisteren, je huis schoonmaken, mindfulness oefeningen doen, iets leuks voor jezelf kopen, een boek lezen etc. Er zijn nog veel meer manieren om afleiding te vinden. Vul deze lijst gerust aan met jouw eigen helpende tips.
  4. Kom uit de tunnelvisie
    Wanneer je suïcidaal bent, zit je vaak vast in een tunnelvisie. Je ziet alleen nog maar de negatieve dingen in je leven, je ziet geen toekomst meer, je bent wanhopig.
    Probeer daarom aan het einde van iedere dag 3 positieve dingen te benoemen van die dag, om je blik te verruimen en ook weer wat positiefs te zien. Dit kunnen grote, maar ook hele kleine dingen zijn, bijvoorbeeld dat het je gelukt is uit bed te komen in de ochtend of dat iemand een aardig berichtje heeft gestuurd of simpelweg het feit dat je de dag heelhuids bent doorgekomen.
  5. Stel het uit
    Je kan altijd nog doodgaan. Als je plannen hebt om zelfmoord te plegen, stel ze uit, kijk het nog een dag aan, het kan altijd nog, het hoeft niet per se nu. Het zou zomaar kunnen dat je er na een nachtje slapen heel anders over denkt en dat je blij bent niet op een impuls te hebben gehandeld.
Wellicht hebben mede-forummers nog andere tips?
Gebruikersavatar
Tirade
Berichten: 7293
Lid geworden op: za apr 11, 2020 10:40

Re: Wanneer je zelfmoord wilt plegen – tips

Bericht door Tirade »

:hart:
The horrors persist, but so do I
Gebruikersavatar
BrokenGirl
Berichten: 372
Lid geworden op: za sep 17, 2016 10:08

Re: Wanneer je zelfmoord wilt plegen – tips

Bericht door BrokenGirl »

:hart:
Plaats reactie