Als er na het antwoord van Sabine, nog meer mensen hun ervaringen/inzichten willen delen, is dit ook van harte welkom!

Moderator: Modgroep
Zo heb ik t nooit bekeken , mooi en duidelijk verhaal !Deniz schreef:Een vrijgevestigde therapeut is minder gebonden aan regels dan een therapeut van een regulier instituut. Die regels schijnen bij veel therapeuten verlammend te werken, omdat het veelal over geld gaat en snelle resultaten daardoor behaald moeten worden en dat is bij geestelijke problemen veel moeilijker in te schatten dan lichamelijke problemen, waardoor je veel zakelijker moet worden naar cliënten, tegen je zin in en/of mensen in crisis de deur moet wijzen of uit moet werken of juist niet toe mag laten.
Een vrijgevestigde therapeut kan binnen de algemeen geldende regels, zijn of haar therapie op de manier uitoefenen die bv. afwijkt van gangbare therapiën. Dat kan voor jou voordeliger uitwerken, want je kunt op deze manier meer gericht DE therapeut uitzoeken die het best bij jou past en je bent ook niet of minder gebonden aan een maximaal aantal keren, denk ik (Zeker niet als je het zelf betaald) Dat zelf betalen, is dan meestal wel een issue. Volgens mij als het vergoed wordt, zit je wel weer aan ook een maximaal aantal keren vast, wat vergoed wordt ed. en daarna moet je het zelf betalen, maar iig mag je wel blijven komen en hoef je nooit uitbehandeld te zijn, tegen je zin in, maar kan het veel meer gaan in steeds goed overleg en 'prettig afbouwen'.
Ook hebben veel vrijgevestigde therapeuten, vaak, jarenlange ervaring bij reguliere instituten opgedaan, voordat ze als vrijgevestigd verder gingen en kunnen ze die ervaring plus eigen wijzen toepassen.
Het nadeel is dat een therapeut ook kan 'inslapen'. Niet meer op de hoogte blijft of niet meer met nieuwe inzichten ed. meegaat. Zelf blijft hangen in een methode, die toen en toen werkte maar in de loop der jaren niet meer aansluit bij cliënten, omdat de therapeut zelf niet meer doorheeft, dat hij niet meer bij de tijd is of niet meer genoeg vernieuwde kennis opdoet, of te weinig cliënten heeft en uit het vak raakt bv. ook door ouderdom bv. maar doorgaat, van niemand meer 'positieve' kritiek krijgt. Maar een goede therapeut staat denk ik los van opgedane kennis of kennis die hij nog op gaat doen. Die heeft vaak een dusdanige levenswijsheid en levensstijl, waarmee hij vanzelf, blijvend inspiratie kan geven aan de meeste van zijn cliënten.
Ik denk dat de vrijheid die een vrijgevestigd therapeut voelt, de therapie ten goede komt.
Het hangt van zoveel factoren af, denk ik, het kan pos. maar ook neg. uitwerken, bij zowel regulier als vrijgevestigd, maar het voordeel is denk ik, dat je nog meer gericht kunt gaan zoeken in sommige 'situaties' en dat het net het verschil uit kan maken, tot wel of niet een positieve wending ten aanzien van je problemen.