Forumregels

Moderator: Modgroep

Gesloten
ModeratorTeam
Moderator
Berichten: 61
Lid geworden op: do mar 20, 2014 11:16

Forumregels

Bericht door ModeratorTeam »

Vanaf vandaag gelden onderstaande regels op het forum. Ik wil iedereen vragen ze goed door te lezen en je er ook aan te houden. Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn, dan kun je die stellen door een reactie op dit bericht.

Forumregels http://www.zelfmoord-forum.nl


1. Uitgangspunt forum
Het uitgangspunt van het forum is, dat dit een veilige plek is waar iedereen zijn gevoelens en ervaringen mag delen. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, we willen elkaar stimuleren een uitweg te vinden door naar elkaar te luisteren, en (vanuit ervaring) respectvolle reacties te geven.

Wij zijn lotgenoten en geen hulpverleners. Dit forum is dus ook geen vervanging van reguliere medische of psychiatrische hulpverlening. Onder reguliere hulpverlening wordt verstaan professionele hulpverlening zoals; een (huis)arts, maatschappelijk werker, psychotherapeut, psycholoog of psychiater.
We zullen daarom ook iedereen met klachten van medische, psychiatrische of psychologische aard adviseren om zich altijd te wenden tot reguliere (offline) hulpverlening bij een bevoegde (huis)arts, maatschappelijk werker, psychotherapeut, psycholoog of psychiater.

Omdat we dit als veilige plek voor iedereen willen houden zijn verschillende dingen niet toegestaan op het forum:

- Het bespreken van zelfmoordmethoden. Hoe voor de hand liggend jouw methode ook lijkt, voor iemand in paniek kan het DE oplossing lijken, waar diegene nog niet aan gedacht had en aanzetten tot een zelfmoordpoging. Het is ook niet toegestaan om mensen op ideeën te brengen, wanneer je bijvoorbeeld vertelt waar je de middelen hebt gekocht voor een zelfmoordpoging.

- Het aanzetten tot zelfmoord is ook verboden op het forum. Ga dus bijvoorbeeld geen mensen zoeken om samen zelfmoord mee te plegen en geef niet aan dat voor iemand zelfmoord de beste oplossing zou zijn.

- Het beschrijven van schadelijk gedrag. Uiteraard weten we dat veel leden hun toevlucht zoeken tot “destructieve oplossingen” om anders om te gaan met hun gevoel, zoals bijvoorbeeld zelfbeschadiging of anorexia. De gedachten hieraan mogen besproken worden, maar het specifieke gedrag niet. Dus je mag wel zeggen dat je de behoefte hebt of eraan denkt om het te doen, maar je mag geen vermeldingen van gewicht, aantal hechtingen, etc geven. Ook het verheerlijken van dat gedrag is niet toegestaan.

- Het plaatsen van afscheidsbrieven of zelfmoord aankondigen op het forum is niet toegestaan.

Over deze punten is geen discussie mogelijk. Wanneer de moderators vinden dat een bericht deze regels overtreedt, zullen zij het bericht aanpassen.


2. Triggermelding
Dan blijven er nog veel onderwerpen over, die besproken mogen worden maar waarbij je de andere leden erop moet wijzen dat het lezen van jouw bericht vervelende dingen kan oproepen. Wij gebruiken daar de naam Trigger voor. Een trigger betekent letterlijk een mechanisme, dat een proces in gang zet. In dit geval kunnen dat beschrijvingen zijn van een heftige gebeurtenis of destructieve gedachtes / acties. Deze kunnen bij andere gebruikers een proces in gang zetten waarbij ze zich slechter voelen, herinneringen krijgen of ook destructief gedrag willen gaan gebruiken. De vermelding boven bericht dat het triggers bevat, waarschuwt er dus voor dat het kan aanzetten tot schadelijk gedrag of destructieve gedachtes.

Voorbeeld: Wanneer iemand leest over zelfbeschadiging, kan dat bij diegene de gedachte of het gedrag oproepen dat zelf ook te gaan doen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor gedachtes aan zelfmoord, die zouden getriggerd kunnen worden wanneer je gedachtes daarover van anderen leest.

Als je denkt dat dit het geval kan zijn bij jouw tekst, zet dan de vermelding TRIGGER in de topictitel of bovenaan je bericht. Wanneer een bericht door de moderators triggerend gevonden wordt, maar er geen vermelding bij staat, zullen zij die alsnog toevoegen.

Als je een bericht tegen komt wat je triggert zonder vermelding, geef dit dan aan bij de moderators door middel van de knop “meldt bericht”. Zij zullen dan het bericht beoordelen en eventueel alsnog een triggermelding toevoegen.


3. Privé berichten (pb's)
Nieuwe gebruikers kunnen nog geen privé berichten sturen. Dit vanwege de veiligheid op het forum.
Na 1 (voorstel)bericht op het forum is het wel mogelijk om privé berichten naar elkaar te sturen. Dit moet natuurlijk wel een serieus bericht zijn. Onzin berichten worden verwijderd.
Een mogelijkheid is om jezelf eens voor te stellen in het voorsteltopic.

Wanneer het forumbeheer vermoedt dat er in privéberichten dingen worden besproken die tegen de forumregels zijn, dan kunnen deze berichten door het forumbeheer worden ingezien. Dit gebeurd na dat er bewijzen en / of klachten zijn en na overleg met alle moderators. Deze bewijzen en / of klachten mag je ook opvragen.


4. Respect
Het is wellicht overbodig om te melden, maar behandel de andere leden met respect. Iemand proberen te helpen mag uiteraard altijd, maar dring je mening niet op. Accepteer dat sommige oplossingen voor jou heel goed kunnen werken, maar bij anderen niet passen.
Laat anderen in hun waarde. Pesten is vanzelfsprekend niet toegestaan.


5. Privé gegevens
Ten alle tijden geldt het uitgangspunt dat informatie delen mag, maar zeker geen verplichting is. Deel alleen datgene waar jij je prettig bij voelt.

Wees voorzichtig met het geven van privé gegevens. Hoewel het forumbeheer zijn uiterste best doet de veiligheid van het forum te waarborgen, is het onmogelijk iedereen te controleren. Geef daarom niet zomaar persoonlijke gegevens zoals een e-mailadres of zelfs een telefoonnummer. Wanneer je iemand genoeg vertrouwt om hem deze informatie te willen geven, doe dit dan in een Privé Bericht en niet in een topic op het forum, dit is namelijk niet toegestaan.
Wanneer je op meerdere forums actief bent, of op andere sites ben ingelogd, met dezelfde nickname, moet je er wel rekening mee houden dat dit makkelijk op internet terug te vinden is. Hierdoor zou iemand achter je identiteit kunnen komen.

Laat je niet overhalen dingen te doen die niet goed voelen. Zoals bijvoorbeeld dingen doen voor de webcam. Wees je ervan bewust dat alles wat je deelt overal op internet terecht kan komen en tegen je gebruikt kan worden.

We weten dat het ook voorkomt dat forumleden elkaar ontmoeten. Wees ook bij deze afspraken extra voorzichtig. Niet iedereen is wie hij lijkt, zelfs al lijkt het heel veilig. Spreek af op een openbare plaats en laat anderen weten waar je bent en met wie. Probeer ook in contact te blijven houden met een persoon die weet waar je bent, door bv smsjes of whats app. Probeer van tevoren een telefoonnummer of adres te achterhalen van de persoon waar je mee afspreekt en geef dit door aan mensen in je omgeving.


6. Reclame
Er mag geen reclame worden gemaakt of links worden geplaatst naar sites waar je moet betalen voor diensten of goederen.
Je mag wel aangeven dat je zelf bv een blog hebt, een site hebt, of een filmpje hebt gemaakt. Maar dit mag niet gebeuren op een dwingende wijze of meerdere malen herhaald worden.


7. Aanpassen eigen berichten / onderwerpen
Om het forum overzichtelijk te houden is het niet toegestaan je eigen berichten te verwijderen of aan te passen. Wanneer je een bericht plaatst, heb je een uur om dit nog eens goed door te lezen en eventueel aan te passen. Daarna is dit niet meer mogelijk.
Verder is het niet toegestaan om in meerdere topics hetzelfde bericht te plaatsen of meerdere dagboekjes en/of gedichtenbundels aan te maken.
Mocht je jouw bericht verplaatst, gewijzigd of verwijderd willen hebben, kun je dit via een privé bericht of e-mail vragen aan een van de moderators. Hierbij geldt wel dat wanneer je een topic laat verwijderen, het niet is toegestaan deze binnen twee maanden opnieuw aan te maken.


8. Dubbele accounts
Het is niet toegestaan om meerdere accounts te hebben. Wanneer het vermoeden bestaat dat 1 persoon meerdere accounts heeft, wordt een pb of mail naar deze persoon gestuurd. Als er niet gereageerd wordt zullen beide accounts gedeactiveerd worden. Dat betekent dat de accounts nog wel blijven bestaan, maar dat de gebruiker ze (tijdelijk) niet kan gebruiken.
Ben je je wachtwoord kwijt, maak dan geen nieuw account aan, maar klik op wachtwoord vergeten. Ben je mail en / of gebruikersnaam vergeten, stuur dan een berichtje naar een van de moderators.


9. Opruimen forum
Rond juni en december wordt het forum opgeruimd. Dit houd het volgende in:
- Wanneer er onderwerpen zijn waar al langer dan een jaar niet op gereageerd is, kijken we of de onderwerp-starter het laatste half jaar nog heeft ingelogd. Wanneer dit het geval is, blijft het onderwerp staan, als dit niet het geval is wordt het onderwerp verwijderd.
Er zijn uitzonderingen, bv als iemand een vraag stelt, of informatie geeft, die ook handig is voor toekomstige gebruikers.
- Gebruikers die een half jaar of langer niet ingelogd zijn geweest, ontvangen een mail met de vraag of ze nog gebruik willen blijven maken van het forum. Wanneer er na een week geen reactie op de mail komt, wordt het account verwijderd. Alle berichten blijven staan (die zullen met de volgende opruiming verwijderd worden, wanneer er niet op het topic gereageerd is).

Twee weken voor de opruiming zal er een aankondiging komen in het topic “Vragen en opmerkingen over het forum”. Zo heeft iedereen nog tijd om eventueel teksten die je wilt bewaren over te zetten op je eigen computer.
Alles wat verwijderd is, is permanent weg!
Dit doen we omdat er vaak gevoelige informatie gedeeld wordt. We willen niet dat de informatie van deze gebruikers later mogelijk tegen hun gebruikt kan worden.


10. Het overtreden van de forumregels heeft consequenties
Wanneer een moderator constateert dat een gebruiker zich niet aan de regels houdt, zal de moderator je in een Privé Bericht nogmaals wijzen op de regels en uitleggen waarom hij/zij vindt dat je je hier niet aan hebt gehouden. Eventueel worden dan ook je berichten aangepast of zelfs verwijderd.
Nadat je meerdere pb's van een moderator met uitleg hebt gehad, en je houd je daarna nog steeds niet aan de regels, dan zal een officiële waarschuwing volgen. Alle leden van het moderator team beslissen samen wanneer er een waarschuwing volgt na een of meerdere overtredingen. Hierover is geen discussie mogelijk met de gebruikers.
Bij een nieuwe overtreding, volgt een ban van het forum voor een periode van twee weken. Mocht de moderator daarna opnieuw ongewenst gedrag constateren, dan word je volledig verbannen van het forum.


11. Chat
In het “Chat” topic kunnen verzoeken worden geplaatst om te chatten met elkaar. Op afgesproken dagen en tijden zal de chat worden opengezet. Er zal wel altijd minimaal 1 moderator aanwezig zijn.
Op de chat gelden dezelfde regels als op het forum. Wanneer iemand de regels overtreed of de anderen hindert om normaal te kunnen chatten zul je eerst een waarschuwing krijgen. Op het moment dat de gebruiker dezelfde fout maakt op dezelfde avond zal deze verwijderd worden van de chat.
Wanneer je van de chat verwijderd wordt heb je één officiële waarschuwing (zie kopje "8. Het overtreden van de forumregels heeft consequenties") die ook meetelt op het forum.
Ben je geband of verwijderd van het forum, dan mag je (voor de lengte van je ban) ook geen deel meer nemen aan de chat.


12. Moderators
Wanneer er onduidelijkheid is over of iets wel of niet is toegestaan, is het aan de moderators om te bepalen wat wel en niet mag. Ben je het niet eens met een moderator of voel je je onjuist behandeld, dan kun je een Privé bericht sturen aan een andere moderator of aan het forumbeheer via info@zelfmoord-forum.nl. Je kunt ook contact met ons opnemen via het contactformulier hier, de mail komt dat bij het forum beheer terecht.


Uiteraard zijn wijzigingen voorbehouden en kunnen er in de toekomst regels toegevoegd of gewijzigd worden. Het forumbeheer zal iedereen dan daarvan op de hoogte stellen.
*Laatste wijziging 3 maart 2018
Gesloten